NEWS

Uvidíme v blízkej budúcnosti stablecoiny naviazané na euro?

BLOCKCHAIN STABLE COIN
Uvidíme v blízkej budúcnosti stablecoiny naviazané na euro?

TOP příspěvky

WEXO na konferencii o kryptomenách v srdci Slovenska predstavilo novú aplikáciu
COLD STORAGE/COLD WALLET CRYPTOCURRENCY CRYPTOCURRENCY ADDRESS PAPER WALLET WALLET SOFTWARE WALLET TOKEN

WEXO na konferencii o kryptomenách v srdci Slovenska predstavil...

Na konferencii pre odborníkov, fanúšikov kryptomien aj pre širokú verejnosť, ktorá sa zaujíma o kryptoaktíva, preds...

Čtěte více
Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu
1 SATOSHI (0.00000001 BTC) DECENTRALIZATION GENESIS BLOCK SATOSHI NAKAMOTO

Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu

Svet dodnes nepozná pravú identitu tvorcu bitcoinu. Kto v skutočnosti stojí za revolučnou technológiou blockchain?...

Čtěte více
NFT - Najvzrušujúcejšia novinka v kryptomenách
DIGITAL ART NFT

NFT - Najvzrušujúcejšia novinka v kryptomenách

Nezameniteľné tokeny, alebo NFT, zažívajú v roku 2021 absolútny boom. Viete, čo to NFT vlastne sú a prečo majú niek...

Čtěte více

CEO Binance pripúšťa prechod na stablecoiny kryté eurom

Nedávne kroky americkej vlády proti stablecoinom viazaným na americký dolár môžu viesť k tomu, že globálny krypto priemysel prejde k stablecoinom, ktoré nie sú viazané na americký dolár.

Minulý týždeň vydala Komisia pre cenné papiere Spojených štátov amerických (SEC) oznámenie spoločnosti Paxos, v ktorom tvrdí, že BUSD nie je registrovaným cenným papierom. Vzápätí newyorský úrad pre finančné služby (New York Department of Financial Services - NYDFS) nariadil spoločnosti Paxos, aby zastavili vydávanie BUSD.

Nasledujúci deň, 14. Februára, bol počas udalosti Twitter Spaces, oslovený generálny riaditeľ Binancu, Changpeng Zhao, aby sa k danej situácii vyjadril. Okrem iného, sa mal vyjadriť aj k potenciálnemu použitiu zlata ako štandardu hodnoty namiesto amerického dolára. CZ síce uznal praktickosť používania zlata, ale zároveň poznamenal, že väčšina nákladov ľudí je stále vo fiat menách, a preto svoje investičné výnosy počítajú v dolároch. CZ sa preto domnieva, že stablecoiny kryté fiatom sú pre toto odvetvie stále kľúčové.

Avšak, Changpeng Zhao jedným dychom dodal, že po nedávnych krokoch proti stablecoinu BUSD viazanému na americký dolár môže odvetvie začať používať stablecoiny viazané na euro, japonský jen alebo singapurský dolár. Koniec koncov nás to vlastne podnietilo hľadať viac možností na rôznych miestach.

Štúdium blockchainu podporí zvýšenie ochrany údajov digitálnych preukazov eID v EÚ

Uplatňovanie  “dôkazov o nulovom poznaní” (Zero-knowledge proofs) v digitálnych menách je čoraz rozšírenejšie, z dôvodu zvýšených obáv o ochrane súkromia. Vzhľadom k tomu, Európska Únia iniciovala projekt na základe štúdie blockchainu a decentralizovaného ukladania dát. Tento nový druh overovania umožňuje príslušným autoritám určiť pravosť totožnosti bez toho, aby boli odhalené akékoľvek ďalšie informácie. Zároveň táto technológia predchádza ukladaniu informácii do centrálnej databázy, ktorá je náchylná na kybernetické útoky.

Projekt digitálnej meny centrálnej banky EÚ (CBDC) nemá štandardy anonymity súkromných kryptomien, čo poukazuje na ambivalentný vzťah Európskej únie k ochrane súkromia. EÚ ako prvá na svete začala uplatňovať prísne predpisy o ochrane údajov, ale naďalej má problémy s úplnou ochranou údajov svojich vlastných občanov. A preto prišla s návrhom eIDs, ktoré by mohli pomôcť vyriešiť niektoré z týchto obáv.

Výbor pre priemysel, výskum a energetiku schválil návrh o využití “dôkazov nulovej znalosti” v digitálnych identitách. Cieľom návrhu je umožniť občanom EÚ plnú kontrolu nad ich dátami, vrátane možnosti rozhodnúť sa, ktoré informácie chcú zdieľať. Zároveň im táto technológia umožní identifikovať sa online bez nutnosti spoliehania sa na komerčných poskytovateľov. Použitie "dôkazov o nulovom poznaní" umožní vznik nových obchodných modelov a príležitostí v digitálnej ekonomike, keďže firmy budú vyvíjať inovatívne produkty a služby v závislosti od eID riešení. Začlenenie spomínaného druhu overovania do európskych eID by mohlo uľahčiť široké prijatie tejto technológie a tým zvýšiť úroveň ochrany súkromia.

Japonsko plánuje spustiť svoj pilotný program CBDC ešte do mája tohto roku

Japonsko sa pripravuje na spustenie pilotného projektu digitálnej meny (CBDC) v apríli tohto roku. Pilotný projekt bude testovať model CBDC ekosystému, ktorý zahrnie aj súkromné firmy. Banka Japonska (BoJ) oznámila, že po dokončení testovania konceptu v roku 2021, sa rozhodla spustiť pilotný projekt digitálnej japonskej meny (digital yen). Podľa BoJ sa počas testovacej fázy nebudú uskutočňovať reálne obchody, no len simulované transakcie.

BoJ sa bude zameriavať na technickú realizovateľnosť digitálnej meny ako aj na modelovanie CBDC ekosystému za prítomnosti súkromných firiem. Bude nutné konzultovať súkromný sektor ohľadom alternatívnych dátových modelov. To bude zahŕňať architektúru pre offline platby, ako aj ďalšie kritické prvky systému. Súčasne bude vytvorené fórum pre CBDC konzultácie.

Podľa očakávaní sa do pilotného projektu zapoja najmenej tri japonské megabanky a regionálne banky, ktoré budú spolupracovať s BoJ. Zároveň japonské orgány zvažujú zrušenie zákazu zahraničných stablecoinov, ktorý bol schválený v roku 2022. Avšak, tieto stablecoiny budú prijaté len vtedy, keď úspešne prejdú individuálnymi skúškami. Plánuje sa, že nové návrhy by mohli byť schválené do júna 2023.