CRYPTO

Bitcoin je viac EKO ako banky či priemysel ťažby zlata

ALTCOIN BITCOIN (BTC) MINING PoW (Proof-of-Work)
Bitcoin je viac EKO ako banky či priemysel ťažby zlata

TOP příspěvky

WEXO na konferencii o kryptomenách v srdci Slovenska predstavilo novú aplikáciu
COLD STORAGE/COLD WALLET CRYPTOCURRENCY CRYPTOCURRENCY ADDRESS PAPER WALLET WALLET SOFTWARE WALLET TOKEN

WEXO na konferencii o kryptomenách v srdci Slovenska predstavil...

Na konferencii pre odborníkov, fanúšikov kryptomien aj pre širokú verejnosť, ktorá sa zaujíma o kryptoaktíva, preds...

Čtěte více
Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu
1 SATOSHI (0.00000001 BTC) DECENTRALIZATION GENESIS BLOCK SATOSHI NAKAMOTO

Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu

Svet dodnes nepozná pravú identitu tvorcu bitcoinu. Kto v skutočnosti stojí za revolučnou technológiou blockchain?...

Čtěte více
NFT - Najvzrušujúcejšia novinka v kryptomenách
DIGITAL ART NFT

NFT - Najvzrušujúcejšia novinka v kryptomenách

Nezameniteľné tokeny, alebo NFT, zažívajú v roku 2021 absolútny boom. Viete, čo to NFT vlastne sú a prečo majú niek...

Čtěte více

Bitcoinu je vyčítaná energetická náročnosť. Aká je ale pravda, ak ho porovnáme s bankovým systémom či ťažbou zlata?

Prečo bitcoin spotrebuje viac energie ako niektoré krajiny?

Bitcoin spotrebuje ročne viac elektriny ako celá Argentína, Holandsko či Spojené arabské emiráty a mnohé iné menšie krajiny - naznačuje to analýza Cambridgeskej univerzity. Podľa vedcov, bitcoin spotrebuje ročne približne 121,36 terawatthodín (TWh) – a je nepravdepodobné, že by táto spotreba energie poklesla.

Dôvodom je to, ako je bitcoin nadizajnovaný. Chod blockchainovej siete bitcoinu funguje na báze konsenzu proof-of-work. Na túto prácu, ktorú miner vykonáva, s cieľom vytvoriť nový blok, je potrebný výpočtový výkon. V priebehu rokov sa bitcoinová sieť blockchain rozrástla a náročnosť na vykonávanie tejto práce narástla. A s ňou, samozrejme, aj potrebný výpočtový výkon na strane minerov.

Kým v minulosti bolo možné bitcoin minovať na bežnom osobnom počítači, dnes je na túto istú prácu potrebná plná miestnosť špecializovaných zariadení. Tie, samozrejme, pre svoj chod potrebujú množstvo elektrickej energie.

Spotreba elektriny bitcoinu presahuje Argentínu (121 TWh), Holandsko (108,8 TWh) a Spojené arabské emiráty (113,20 TWh) – a postupne sa približuje k Nórsku (122,20 TWh). Bitcoin v tomto porovnaní nevyzerá vôbec dobre. Na druhej strane, množstvo elektriny spotrebovanej každý rok vždy zapnutými, ale neaktívnymi domácimi zariadeniami, iba v samotných USA, by mohlo poháňať celú bitcoinovú sieť po dobu jedného roka.

Bitcoin je zelenší a viac EKO ako bankový systém a priemysel ťažby zlata

Kryptomena bitcoin má pre svoje vlastnosti prívlastok “digitálne zlato” a mnohí bitcoinu predpovedajú, že nahradí konvenčné bankové systémy.

Pri porovnaní s týmito odvetviami, z pohľadu energetickej náročnosti, je bitcoinová sieť o polovicu menej náročná na spotrebu energie - nehovoriac o environmentálnych dopadoch ťažby zlata.

Fungovanie bankového systému vrátane datacentier, všetkých bankomatov a kartových sietí spotrebuje ročne 263,72 TWh energie. Tu, samozrejme, nie je zahrnutá prevádzka budov a rôznych iných priestorov, ktoré banky využívajú. Aj bez týchto údajov je to však viac ako dvakrát toľko, čo vyžaduje pre svoj bezproblémových chod bitcoin a jeho blockchain.

Niekoľko zaujímavostí:

  • Celosvetová ročná dodávka energie je 1 458,2-násobne väčšia ako potreba bitcoinovej siete.

  • Množstvo elektriny stratenej pri prenose a distribúcii každý rok je 19,4-násobne vyššie oproti spotrebe v bitcoinovej sieti.

  • Energetická stopa „vždy zapnutých“ elektrických zariadení v domácnostiach je 12,1-násobne väčšia ako spotreba bitcoinovej siete.

ZDROJ: Galaxy Digital

Priemysel zlata (od výroby až po spracovanie) vyprodukuje 126 359 123 t CO2, čo po prepočte predstavuje 240,61 TWh. V tomto prípade, ale nie je možné zarátať emisie a spotrebu energie druhého rádu súvisiace napríklad s transportom zlata, a pod. Už aj táto spotreba predstavuje viac ako dvojnásobok toho, čo potrebuje bitcoin.


ZDROJ: Galaxy Digital

Obnoviteľné zdroje poháňajú bitcoin na 40 % až 75 %

Čo keby sa dali bitcoiny ťažiť s využitím viacerých zdrojov obnoviteľnej energie, ako je veterná, solárna alebo vodná energia?

Je zložité presne zistiť, koľko minerov bitcoinov využíva pre svoje fungovanie obnoviteľné zdroje, a to z dôvodu samotnej povahy bitcoinu - decentralizovanej meny, ktorej mineri sú do značnej miery anonymní.

Globálne sa odhady využívania obnoviteľných zdrojov bitcoinom pohybujú od približne 40 percent do takmer 75 percent.

S čoraz väčším zreteľom na ekológiu, aj ťažba bitcoinov ponúka riešenie. Príkladom sú spoločnosti ako Great American Mining, Upstream Data a Crusoe Energy Systems, ktoré budujú infraštruktúru na zachytávanie metánu v ústí vrtu a využívajú, inak plytvaný plyn, na ťažbu bitcoinov. Producenti ropy si takto môžu zabezpečiť 24-násobné zníženie emisií v porovnaní s vypúšťaním metánu do atmosféry.

Nedá sa poprieť, že bitcoinová sieť spotrebováva značné množstvo energie, ale práve táto spotreba energie robí bitcoinovú sieť tak robustnou a bezpečnou. Otázkou však ostáva, či je adekvátne hovoriť o vysokej energetickej náročnosti, zvlášť ak vieme, že bitcoin spotrebuje o polovicu menej energie ako napríklad bankový sektor či zlatý priemysel ako taký.