NEWS

Ethereum slaví 8. výročie, zatiaľ čo Bitcoin ťaží 800-tisíci blok

BITCOIN (BTC) BLOCKCHAIN ETHEREUM (ETH)
Ethereum slaví 8. výročie, zatiaľ čo Bitcoin ťaží 800-tisíci blok

TOP příspěvky

WEXO na konferencii o kryptomenách v srdci Slovenska predstavilo novú aplikáciu
COLD STORAGE/COLD WALLET CRYPTOCURRENCY CRYPTOCURRENCY ADDRESS PAPER WALLET WALLET SOFTWARE WALLET TOKEN

WEXO na konferencii o kryptomenách v srdci Slovenska predstavil...

Na konferencii pre odborníkov, fanúšikov kryptomien aj pre širokú verejnosť, ktorá sa zaujíma o kryptoaktíva, preds...

Čtěte více
Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu
1 SATOSHI (0.00000001 BTC) DECENTRALIZATION GENESIS BLOCK SATOSHI NAKAMOTO

Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu

Svet dodnes nepozná pravú identitu tvorcu bitcoinu. Kto v skutočnosti stojí za revolučnou technológiou blockchain?...

Čtěte více
NFT - Najvzrušujúcejšia novinka v kryptomenách
DIGITAL ART NFT

NFT - Najvzrušujúcejšia novinka v kryptomenách

Nezameniteľné tokeny, alebo NFT, zažívajú v roku 2021 absolútny boom. Viete, čo to NFT vlastne sú a prečo majú niek...

Čtěte více

Ethereum 30. júla oslávilo svoje 8. výročie a túto udalosť sme si pripomenuli v období, keď Bitcoin vyťažil svoj 800-tisíci blok. Od jeho vzniku v roku 2015 sa Ethereum stalo jednou z najvýznamnejších platforiem sveta kryptomien. V priebehu týchto 8 rokov dosiahlo Ethereum mnoho významných míľnikov. Jeho natívna mena Ether sa stala druhou najväčšou kryptomenou na svete s trhovou kapitalizáciou 225 miliárd dolárov a platforma sa stala základom pre vznik mnohých inovatívnych blockchainových aplikácií.

800-tisíci blok Bitcoinu, ktorý obsahoval 3721 transakcií a bol vyťažený pri cene Bitcoinu 29 815 dolárov, sa stal ďalším dôkazom bezpečnosti a odolnosti tejto kryptomeny. Odmena za ťažbu tohto bloku bola 6,25 BTC. Tento významný míľnik sa odohral necelý rok pred očakávaným ďalším halvingom, ktorý by mal nastúpiť v apríli 2024.

Tieto dve významné udalosti v krypto svete sú jasným dôkazom neustáleho vývoja a inovácií v oblasti kryptomien. Ethereum a Bitcoin, bez ohľadu na výzvy a prekážky, ktoré musia prekonávať, pokračujú v rozvoji svojho potenciálu a posilňujú svoju pozíciu v krypto priemysle.

Blockchain by mohol do roku 2030 ušetriť 10 miliárd dolárov vo finančnom sektore

Blockchain

Podľa nedávnej správy, publikovanej spoločnosťou Ripple v spolupráci so Svetovou radou pre rýchle platby (FPC), blockchain má potenciál ušetriť finančným inštitúciám približne 10 miliárd dolárov na cezhraničných platbách do roku 2030. Táto správa vznikla na základe prieskumu, ktorého sa zúčastnilo 300 finančných profesionálov z 45 krajín a rôznych sektorov, vrátane fintechu, bankovníctva, médií, spotrebiteľskej technológie a maloobchodu. Až 97% respondentov pevne verí, že blockchainová technológia zohrá kľúčovú úlohu pri urýchľovaní platobných systémov v priebehu nasledujúcich troch rokov.

Prieskum tiež ukázal, že viac ako polovica účastníkov súhlasí s tým, že najväčšou výhodou kryptomeny je jej schopnosť znížiť náklady. Fintech analytická spoločnosť Juniper Research predpovedá, že využitie blockchainu pri globálnych transakciách prinesie bankám významné úspory v priebehu nasledujúcich šiestich rokov.

Napriek tomu, že názory účastníkov sa rozchádzajú, pokiaľ ide o to, kedy väčšina obchodníkov začne prijímať digitálne meny, až 17% všetkých opýtaných vyjadrilo presvedčenie, že takáto adopcia by sa mohla uskutočniť už v priebehu nasledujúceho roka. Tieto údaje naznačujú, že aj napriek rôznym názorom a výzvam, ktorým čelia finančné inštitúcie, sa očakáva, že blockchain bude v budúcnosti hrať dôležitú úlohu v globálnych finančných transakciách.

Putin podpísal zákon a digitálny rubeľ nadobúda účinnosť v Rusku

Digital ruble

Rusko napreduje vo svojom projekte centrálnej bankovej digitálnej meny (CBDC), keď prezident Vladimir Putin 24. júla podpísal zákon o digitálnom rubli. S týmto schválením nadobúda zákon o digitálnom rubli účinnosť od 1. augusta 2023. Prakticky všetky pravidlá sú pripravené na uplatnenie, okrem jedného - tretieho článku, ktorý zahrňuje pozmeňujúce a doplňujúce návrhy niekoľkých federálnych zákonov Ruskej federácie, vrátane tých týkajúcich sa bankrotu a dedičstva. Tieto zmeny by mali nadobudnúť účinnosť v auguste 2024.

Podľa nových predpisov sa ruská centrálna banka stane hlavným operátorom infraštruktúry digitálneho rubľa a prevezme zodpovednosť za všetky uložené aktíva. Digitálny rubeľ je navrhnutý ako metóda platby a prevodu peňazí, pričom neumožňuje investičné využitie. Guvernérka ruskej centrálnej banky, Elvira Nabiullina, uviedla, že používanie digitálneho rubľa nebude občanmi vynucované, ale bude to ich dobrovoľná voľba.

Ruskí zákonodarcovia napriek rýchlemu postupu v legislatíve CBDC naďalej odkladajú zavedenie regulácie kryptomeny. Podľa zástupkyne guvernéra ruskej centrálnej banky, Olgy Skorobogatovej, vláda neočakáva masové prijatie digitálneho rubľa v Rusku skôr ako v roku 2025 či dokonca 2027.