NEWS

Koniec „divokého západu“. Trh s kryptomenami v EÚ dostane dozor a pravidlá

CRYPTOCURRENCY NFT SCAM STABLE COIN
Koniec „divokého západu“. Trh s kryptomenami v EÚ dostane dozor a pravidlá

TOP příspěvky

WEXO na konferencii o kryptomenách v srdci Slovenska predstavilo novú aplikáciu
COLD STORAGE/COLD WALLET CRYPTOCURRENCY CRYPTOCURRENCY ADDRESS PAPER WALLET WALLET SOFTWARE WALLET TOKEN

WEXO na konferencii o kryptomenách v srdci Slovenska predstavil...

Na konferencii pre odborníkov, fanúšikov kryptomien aj pre širokú verejnosť, ktorá sa zaujíma o kryptoaktíva, preds...

Čtěte více
Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu
1 SATOSHI (0.00000001 BTC) DECENTRALIZATION GENESIS BLOCK SATOSHI NAKAMOTO

Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu

Svet dodnes nepozná pravú identitu tvorcu bitcoinu. Kto v skutočnosti stojí za revolučnou technológiou blockchain?...

Čtěte více
NFT - Najvzrušujúcejšia novinka v kryptomenách
DIGITAL ART NFT

NFT - Najvzrušujúcejšia novinka v kryptomenách

Nezameniteľné tokeny, alebo NFT, zažívajú v roku 2021 absolútny boom. Viete, čo to NFT vlastne sú a prečo majú niek...

Čtěte více

Európska regulácia pre kryptomeny MiCA sa posunula bližšie k definitívnemu schváleniu. Regulačný rámec Markets in Crypto Assets upravuje pravidlá pre kryptomeny, ich emitentov a poskytovateľov kryptomenových služieb. Návrh má aktuálne na stole Výbor Európskeho parlamentu pre hospodárske a menové veci.

Cieľom MiCA je vytvoriť jednotné pravidlá pre kryptomeny medzi všetkými členskými štátmi EÚ. Chýbajúci celkový rámec EÚ pre kryptomeny môže podľa predstaviteľov Európskej rady viesť k nedostatočnej dôvere používateľov v tieto aktíva, čo by mohlo výrazne brániť rozvoju trhu s týmito aktívami. ,,Je dôležité zabezpečiť, aby legislatíva EÚ v oblasti finančných služieb vyhovovala digitálnemu veku a prispievala k ekonomike pripravenej na budúcnosť, ktorá funguje pre ľudí, a to aj tým, že umožňuje používanie inovatívnych technológií,uvádza sa vo vyhlásení predstaviteľov Európskej rady.

MiCA má chrániť spotrebiteľov. Poskytovatelia služieb kryptoaktív budú teraz musieť dodržiavať prísne požiadavky na ochranu peňaženiek spotrebiteľov a budú zodpovední v prípade, že prídu o kryptoaktíva investorov. Zároveň budú musieť deklarovať informácie o svojej environmentálnej a klimatickej stope.

V očiach kryptomenovej komunity sa MiCA v niektorých bodoch často spája s narúšaním súkromia používateľov. Je to však po prvýkrát, čo EÚ do svojho regulačného rámca zaradila kryptoaktíva, snažiac sa priniesť väčšiu jasnosť na trh, nakoľko niektoré členské štáty už majú vlastné predpisy. Doposiaľ neexistoval regulačný rámec na úrovni celej EÚ.

Nedávny vývoj v tomto rýchlo sa rozvíjajúcom odvetví potvrdil, že je naliehavo potrebné regulovať ho na úrovni EÚ. Nariadenie MiCA prinesie Európanom, ktorí investovali do týchto aktív, lepšiu ochranu a zabráni zneužívaniu kryptoaktív, pričom sa zabezpečí prostredie podporujúce inováciu v záujme zachovania atraktívnosti EÚ,uviedol Bruno Le Maire, francúzsky minister hospodárstva, financií a priemyselnej a digitálnej suverenity.

Prísny rámec sa týka aj stablecoinov, teda kryptomien stabilnej hodnoty. Nariadenie o kryptoaktívach bude chrániť spotrebiteľov tým, že bude od emitentov stablecoinov požadovať, aby vytvorili dostatočne likvidnú rezervu s pomerom jedna k jednej a čiastočne aj vo forme vkladov.

Poskytovatelia služieb spojených s kryptoaktívami budú po novom zároveň povinní získať povolenie, aby mohli pôsobiť v rámci EÚ. Nezameniteľné tokeny (NFT), t. j. digitálne aktíva predstavujúce skutočné predmety ako umenie, hudba a videá, budú vylúčené z rozsahu pôsobnosti, s výnimkou prípadov, že patria do existujúcich kategórií kryptoaktív. 

Šéf najväčšej kryptoburzy Binance Changpeng Zhao označil reguláciu MiCa za „vynikajúcu” a uviedol, že sa stane "globálnym regulačným štandardom, ktorý bude kopírovaný po celom svete.”

Týmto prelomovým nariadením sa skoncuje s obdobím bez akejkoľvek regulácie, ktoré doteraz v oblasti kryptoaktív panovalo, trh sa vyčistí od podvodných projektov (tzv. scamov) a o používateľa tak budú súperiť iba tie najlepšie firmy, ktoré splnia potrebné štandardy.